Een nieuwe koers

Na heel lang wikken en wegen heb ik besloten na mei 2022 een nieuwe koers op te gaan met Dogtravel. Een nieuwe koers betekent dat we zijn gestopt met de georganiseerde wandelvakanties.

Dit betekent voor mij en voor vele anderen het einde van een tijdperk. Van bijna 20 jaar wandelvakanties. Van ruim 7000 km gidsen, 174 wandelarrangementen.  Over de 1000 liter met liefde door de crew klaar gemaakte verse soep en ontelbaar veel heerlijke maaltijden. Maar ook heel veel vriendschappen, persoonlijke ontwikkelingen, hele goede gesprekken, heel veel hondenliefde. We hebben heel veel hoogtepunten gehad, ook een aantal dieptepunten. Het overlijden van Bas in 2007, maar de geweldige crew die daarna ontstond. De harde crewkern van Marja, Angelique, Kiki, Rianne, Alida, Wilma, Manon, Otto, Floor, Esther, Liesbeth en Conrad. Maar ook de andere Esthers, Friso of van het begin Yorica, Sam, Renée, Desiree, Truus en Petra. Of nog eerder Ronald, Reinier & zelfs Diana die eigenlijk bang was voor honden. Dan vergeet ik te noemen, Jaap, Belinda, Saskia, Michiel, Doret of Ilse, Corin en Merijn. En Lia, die net aangesloten is bij de crew.  Sorry voor alle namen die ik nu vergeet.

Een nog grotere groep kan ik niet bij elke naam noemen en dat zijn de geweldige gasten. Over de 800 gasten hebben de afgelopen 20 jaar mee gewandeld met Dogtravel. Ruim 1500 boekingen, ruim 58.000 km gewandeld door de gasten.  Wat heb ik genoten van alle gesprekken, van het zien ontstaan van vriendschappen tussen mensen, van het zien groeien en (op)bloeien van mensen. We hebben heel veel gelachen, maar ook gehuild. Lief en leed is gedeeld met elkaar.

Ik wil ook onze sponsor Prins Petfoods noemen en bedanken. Zij hebben 20 jaar lang onze gasten voorzien van goodiebags in de vorm van goed gevulde boxen in allerlei kleuren of koeltasjes. Menig hond heeft genoten van de prins brokken en de prins worst. Ik denk dat als je in de kasten kijkt van veel vaste wandelaars, dat de Prins boxen en koeltasjes daar standaard onderdeel van uit maken.

Last, but not least; mijn ouders. Zonder hen – het meedenken, het oppassen toen Sebas nog klein was, het stimuleren om te gaan voor dingen die mij gelukkig maken – was Dogtravel er nooit geweest.

En waarom dan stoppen met de wandelvakanties?

Mijn liefde gaat uit naar het wandelen; de gezelligheid in een groep, het genieten door de gasten van wat de crew verzorgt of de mooie reacties op mijn Maritpaadjes. De balans is echter omgeslagen. Het regelen wordt steeds lastiger. De wensen veranderen, de toleranties ten opzichte van loslopende honden, de prijzen en daarmee ook mijn risico. Ik word ouder, ik heb een hond die niet van wandelen in groepen houdt en zo nog een aantal dingen.  Opgeteld is de balans zodanig omgeslagen dat het regelen en de risico’s niet meer opwegen tegen het genieten.  En dan is het tijd voor een nieuwe koers.

Onderdeel van de nieuwe koers is dat ik beschikbaar blijf als gids en de KWF dagwandeling blijft bestaan. Ik heb nog meer nieuwe plannen en die krijgen vanzelf meer vorm.

Voor iedereen die de wandelvakanties op wat voor een manier heeft vorm gegeven, als crew, als wandelaar, als sponsor of support; dank jullie wel voor de fantastische tijd!

Marit van Hattem