Veel gestelde vragen

Krijg ik een eigen kamer ?

Bij sommige arrangtementen gebruiken we huisjes, chalets of een groot huis. Afhankelijk van het type huis kunnen we wel of geen 1-persoonskamers aanbieden. Dit staat bij de omschrijving van het arrangement.

Slaapt de hond bij mij op de slaapkamer?

Ja, je hond slaapt gezellig bij jou op de slaapkamer. Als je weet dat je hond een eigen plekje nodig heeft, neem dan zijn favoriete kleed of kussen mee, of – nog makkelijker – een bench. Dan weet je zeker dat hij niet gaat spoken ’s nachts.

Pup mee op vakantie

Pups kunnen nog niet zo intensief trainen en hebben meer rust nodig

Kunnen alle honden mee?

Nee, we willen bijvoorbeeld geen loopse honden. Dat veroorzaakt teveel onrust in de groep. Bij de wandelvakanties mogen geen jonge honden mee. Pas vanaf circa 1 jaar oud is een hond volgroeid genoeg om een dergelijke inspanning te leveren. Bij de trainingsvakanties – die we soms aanbieden – zoals Dogdance, speuren of sport en spel mogen jonge honden wel mee. Zelfs pups. Houd er wel rekening mee dat pups niet zo intensief kunnen trainen als volwassen honden. Ze hebben meer rust nodig. De ervaren trainers waar wij mee samenwerken zoals Brigitte van Gestel en Sam Turner weten prima wat wel en niet veilig is voor uw pup. We hebben geen vereisten qua diploma’s, trainingen of raskenmerken of dergelijke. We hebben ook geen uitsluiting van specifieke rassen of kruisingen. Soms hebben we tochten in het buitenland gepland (dat wisselt per jaar) en in Duitsland en Frankrijk hebben we te maken met andere wetten en regelgeving. De regelgeving rond die landen wil nog wel eens veranderen, check dit svp zelf van te voren. Honden met een te goed kosthuis (overgewicht) zijn niet altijd de blije honden bij Dogtravel. Ze mogen wel mee, maar bedenk voor jezelf waar je je hond een plezier mee doet. Houd er wel rekening mee dat we bij sommige groepsaccomodaties de honden los kunnen laten lopen en dat dat erg inspannend kan zijn voor een jonge hond (of pup).

Mijn hond gedraagt zich agressief naar andere honden en ik wil hem laten wennen aan een groep, kan dat bij Dogtravel?

We krijgen wel eens vragen of honden met gedragsproblemen mee kunnen om te kunnen wennen aan het lopen in groepen. Dogtravel is geen gedragstraining, maar een vakantie. Als je weet dat je hond zich agressief kan gedragen in groepen, ga dan eerst in training bij een gedragsdeskundige of een daarvoor bestemde hondenschool. Onze redenatie is dat honden vanuit een bepaald probleem agressief gedrag laten zien. En niet vanuit zichzelf agressief zijn. Als je je hond een compleet weekend bloot stelt aan een situatie waar hij zich niet prettig voelt, dan doe je jezelf en je hond daar geen plezier mee.

Sebas

Soms zijn de jongste wandelaars het eerste boven

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen meelopen?

Dogtravel is niet speciaal ingericht op deelname van kinderen. Maar natuurlijk zijn ze van harte welkom. Er zijn regelmatig kinderen vanuit Dogtravel bij, zoals Sebas (zoon van Marit) of Floor en Cato (dochters van Manon en Otto). Als een kind de afstand kan lopen, is het oud genoeg om mee te gaan. Dogtravel is niet geschikt voor kinderen die gedragen of anderszins vervoerd moeten worden. We hebben geen speciaal kindertarief, dus een kind betaalt ook de gewone reissom. Bedenk daarnaast ook dat aan een tafel vol volwassenen soms onderwerpen worden besproken die niet altijd voor kinderoren bestemd zijn.

 

Hoe is het hondenvoer geregeld?

Wij hadden voorheen altijd hondenvoer bij ons. Maar vanaf 2012 zijn we daarmee gestopt. Elke wandelaar regelt zelf het voeren en zorgt ervoor dat alleen de eigen hond de eigen maaltijd opeet. We raden je aan om je eigen vaste voer mee te nemen omdat de spijsvertering van een hond niet is ingesteld op een plotselinge overstap op een ander voer. Juist tijdens een wandelweekend wanneer de hond zijn energie hard nodig heeft, zou hij dan juist tekort komen.

Dogtravel snoeppot

Ik wil of mag niet alles eten. Is dat een probleem?

Nee, dat is geen probleem. Je moet het wel even bij je inschrijving aangeven, dan kunnen wij er tijdig rekening mee houden. Alle eetwensen horen wij graag. Wij vinden het leuk om ook voor jou  iets lekkers op tafel te zetten. Wij hebben ruime ervaring met vegetarische maaltijden. En ook lactosevrij of glutenvrij hebben we meegemaakt. We vinden het onze uitdaging om voor elke gast iets lekkers neer te zetten.

Ik geef mijn hond vers vlees, kan ik gebruik maken van een koelkast?

Soms. Dat is afhankelijk van het soort verblijf. Als we in verschillende huisjes zitten is er vaak wel voldoende koelruimte. Als we in 1 groot huis zitten, hebben we meestal de koelruimte nodig voor het menseneten. Overleg van te voren gewoon even, meestal kunnen wij een goede inschatting maken of het wel of niet kan. Tegenwoordig is er ook gevriesdroogd voer wat een goede vervanger is voor vers.

Groepsfoto Velp
Alle soorten en maten

Ik heb een klein hondje. Wordt die niet lastig gevallen door grote honden?

De meeste honden spreken dezelfde hondentaal. Een combinatie van lichaamstaal en geurtaal waardoor ze elkaar goed begrijpen. Sommige honden zijn zo gewend hun baasje aan te geven wat zij willen en als de baasjes ook goed naar de honden luisteren (doen wat de honden willen), dan kunnen die honden weleens de hondentaal anders interpreteren. Honden die daaraan blootgesteld worden lopen het risico door andere honden te worden teruggefloten, (lees: te worden gecorrigeerd). Een normale hond zal normaal corrigeren. Het risico op schade is daarbij uitermate gering. Als er bij ons zich een situatie voordoet waarbij de ene hond de andere corrigeert wordt op basis van ervaring en opleiding een inschatting gemaakt en worden de baasjes desgewenst geadviseerd. Dit kan een aanlijnadvies of juist een losloopadvies zijn. Een negeeradvies of juist een aandachtadvies. Helemaal afhankelijk van de honden, het formaat, het gedrag etc. Het gedrag van een hond en de mate van gecorrigeerd worden of zelf corrigeren is niet afhankelijk van het formaat van de hond. Er spelen dus veel meer factoren een rol hoe je hond zich in een groep zal opstellen.

Ik heb meerdere honden, kan ik die allemaal meenemen?

In principe wel. Maar bedenk dat je zelf een leuke vakantie moet hebben. Tijdens de wandelingen moeten de honden af en toe worden aangelijnd. Als al je honden goed luisteren en snel bij je zijn, is het geen enkel probleem. Het is minder leuk als de groep elke keer op jou moet wachten omdat het veel tijd kost om je honden aan te lijnen. Ook kunnen honden van dezelfde baas ander roedelgedrag vertonen doordat ze zich aan elkaar gesteund voelen. Dat is meestal geen probleem. Soms wel, als meer honden (van dezelfde baas) dominant gedrag laten zien en zij hierdoor de groep voortdurend imponeren. Meestal weet je van eigen honden of ze dit doen. Maak dan een keus en kies voor qualitytime met één hond.

Bezemwagen

Waar de auto kan komen, kunnen we honden of mensen ophalen.

Ik kan niet zover lopen. Kan ik halverwege terug?

Als er tijdens een wandeltocht wordt gepauzeerd met de catering erbij, is het vrijwel altijd mogelijk om met de catering mee terug te rijden. Soms – als meerdere mensen terug willen – moet er even gewacht worden. In bijzondere gevallen kan ook los van de pauzeplekken een persoon of een hond worden opgehaald. In overleg kan ook worden besloten om met de catering mee te rijden naar de pauzeplek en vandaar te gaan lopen. Afhankelijk van de route en afstand kan worden gekozen voor de beste oplossing. Dogtravel is geen prestatietocht maar een vakantie.

Ik wil alleen boeken. Hoe gaat dat in een groep?

Vrijwel de meeste mensen boeken alleen. Maar soms ook met partner, moeder of vriendin. Eigenlijk boek je nooit alleen, want je hebt je hond bij je. Wij geven altijd aan dat wij een groepsreis zijn. Dat houdt in dat we gaan eten als iedereen aan tafel zit, dat we gaan wandelen als iedereen er is. Meestal merk je helemaal niet wie er alleen heeft ingeschreven of wie niet.

 Ik wil even bellen om mijn vraag te stellen, kan dat?

Ja, uiteraard kunt u uw vragen telefonisch stellen. Marit – de eigenaar van Dogtravel – is telefonisch bereikbaar op 06-20267896. Zij neemt niet altijd direct de telefoon op, want zij heeft ook nog een andere baan. Maar belt terug als ze een gemiste oproep ziet. U kunt ook even een bericht via WhatsApp sturen, dan belt ze ook zo snel mogelijk terug. Vragen over de mail worden doorgaans binnen een week beantwoord (tja, mailen heeft niet onze hoogste prioriteit).

Marit van Hattem